Your browser does not support JavaScript. Please update it as soon as soon as possible!

蘭花賞析【四】


【陸鳳】

如果不帶葉子,只看花的話,的確令人難以想像蘭蕙也會開出這種形狀的花。主副瓣及捧心平均張開,中央幾乎只見到鼻頭不見舌瓣,其實舌瓣也跟捧一樣呈直立狀,直是別具情趣。


【大屯麒麟】

本品葉為半垂葉性,葉姿優雅帶有銀斑。本品花開三層,屬牡丹型,每朵花的花瓣多達二、三十瓣。朵數多、花瓣多、花型奇、花姿美、花期長,的確是花類中不可多得的珍品。


【邵氏奇蝶】

蝶型花類中,邵氏奇蝶之花型最稱奇特,兩副瓣 在主瓣後方呈抱圓狀交差,捧心則呈大貓耳狀,唇瓣為大捲舌,相形之下,鼻頭顯得很小,唇瓣淺黃底,佈滿淺紅色,黃滾邊。


【馥翠】

屬報歲五大奇花之一。為舌花化奇瓣珍品,其舌瓣有三,其中二舌瓣是由捧心變化而成。花瓣為落肩型、深紫紅色,與巨大且色彩鮮豔的舌瓣相對稱,極為高雅迷人。


【玉麒麟】

乍看之下花莖有些類似邵氏奇蝶。不過,本品花瓣較短且小,主副三瓣俱呈環抱狀,造型有別於邵氏奇蝶。其次,邵氏奇蝶舌瓣帶淡紅色,本品則為鮮黃色,同時本品捧心亦已舌化。


【玉獅子】

本品屬於多舌多鼻奇型花,花瓣寬闊,數個鼻頭均呈鮮豔的金黃色,與多片舌瓣相映成趣。花瓣淺翠綠,整朵花的外觀,洋溢宛如玉獅怒吼之氣勢,令人激賞,故深受蘭友喜愛。




<返回前頁>